sâmbătă

Portage score, after one year

Sâmbătă, 28 aprilie 2009

Am recalculat scorul Portage (îl refac din 6 în 6 luni). Data trecută (noiembrie) mi-a ieşit 73, acum însă mi-au fost depăşite toate aşteptările. 81! Ce succes, după un an de terapie! De la 58 la 81, este ceva...Pe sectiuni: la motor, self help aproape toti itemii, la socializare 5,3 ani (lipsesc unii itemi din cauza problemelor pe limbaj) cognitiv 5 ani. La limbaj, pornind de la stadiul nonverbal 100%, am reusit sa il urnim din loc (si cu ajutorul homeopatiei) acum reuseste sa spuna toate sunetele corect, multe silabe (probleme la diftongi), cuvinte, propozitii scurte pe silabe, dar e dependent de promptul verbal.
Alt aspect pozitiv important este ca s-au redus foarte mult comportamentele nedorite, a invatat sa se joace si nu mai trebuie sa se ocupe cineva de el tot timpul, de citeva luni a aparut si jocul simbolic. Pe socializare a evoluat foarte bine, se comporta foarte bine la Mc Donalds si locuri de joaca.
Actualmente numarul orelor lucrate la masa: 32 pe saptamina, si de generalizare structurata: 15 pe saptamina (unul dintre tutori face joc si generalizare, 3h x5 zile)
Dar ce este mai important, este că am ieşit din intervalul de retard. Acum se înscrie la "normal" dar în palierul de jos.
Dar să revin la programele curente. Acum fac desfăşurătoarele pentru săptămâna viitoare şi mă uit la programele pe care le-am introdus săptămâna trecută, să văd dacă merg, şi să completez cu itemi noi.
La Expressive labels am reuşit să masterăm tot ce aveam (patru cuvinte: "sucu/stea/becu/cubu") iar acum s-au înmulţit cuvintele în secvenţele informale, cred că acest program va merge în sfârşit bine (Slavă Domnului !!)
Expressive animal sounds: am avut "raţa/mac"şi "pisica/miau", mai introduc "câinele/ham" şi "puiul/piu".
Order by size: merge, dar nu ar merge şi cu criterii abstracte (să schimbăm mărimea).
Receptive instructions 3 (trei instrucţiuni nelegate) merge şi el, spre surprinderea mea. Vom combina în continuare instrucţiuni pe care le ştie.
Plural, am introdus întâi cuvinte cu plural evident ("cub/cuburi, maşină/maşini") însă ţinta mea este să înţeleagă pluralele diferite ("ceaşcă/ceşti, carte/cărţi") cele care sunt departe de forma fonetică a singularului (aşa cum are probleme de înţelegere a SD-ului, are şi cu modificarea oricât de uşoară a cuvintelor pe care le ştie).
Expressive colours şi Expressive shapes. În context informal a spus adeseori spontan nume de culori şi forme, deci se pare că va merge şi acest program.

Niciun comentariu: